تاريخچه ارمنستان
ارمنستان در اوايل سده 19 ميلادي پادشاهي گرجستان در شمال خانات ايروان در مركز خانات نخجوان در جنوب و خانات قره باغ در جنوب شرق ارمنستان در زمان دودمان پرواندوني روند تشكيل ملت ارمني به مرحله پاياني خود رسيد.پس از لشكركشي اسكندر مقدوني و پايه گذاري حكومت سلوكي، آرتاشس اول پادشاه ارمنستان برآنان شوريده و پادشاه ارمنستان بزرگ را بنيان نهاد كه در زمان تنگران بزرگ به اوج قدرت خود رسيد.
در زمان سلسله اشكاني ارمنستان تحولات جديدي به وقوع پيوست. در سال 301 ميلاد مسيح را بعنوان دين رسمي حكومت خود پذيرفت در اين هنگام جمعيت آنان به 4 ميليون نفر بالغ مي گرديد و وسعت ارمنستان به 312 هزار كيلومتر مربع مي رسيد پس از فروپاشي پادشاهي اشكاني ارمنستان با مبارزات آزادي خود در برابر ساسانيان و امپراطوري رم شرقي و آن گاه حكومت اعراب توانستند هويت ملي و معنوي – فرهنگي خود را نگهدارند. در سال 405 ميلادي الفباي ارمني ابداع شده باعث استواري هرچه بيشتر فرهنگي – معنوي گرديد كه در شرايط غيبت حكومت ملي توانست در يكپارچگي آنان سهيم گردد.
پس از پيكار و شورش هاي بي امان آزاي بخش مردم در برابر چيرگان خارجي حكومت كتحد ارمنيان بدست دودمان باگراتوني بنبان نهاده شده است. پس از چندي حكومت هاي ديگري نيز تاسيس يافت مانند حكومت ارزروني كه در سال 1021 ميلادي بدست بيزانس منقرض شد. در اثر ستمهاي حكومتهاي بيزانس، اعراب و سپس در اثر تاخت و تازهاي تركان سلجوقي ارمنيان بسياري از سرزمين خود كوچ نموده و به كشورهاي ديگر رفتند.يكي از مهمترين آنها كيليكيه در كنار درياي مديترانه بود و در آنجا آنان توانستند حكومتي مستقل تاسيس نمايند كه به پادشاهي ارمني كيليكيه و يا ارمنستان كوچك مشهور شد.
در زمان تقويت گرجستان سده هاي 12 و 13 ميلادي بخش هاي شمالي و مركزي ارمنستان از دست سلجوقيان آزاد شده و به سركردگي ارمنستان زاكاريد حكومت ارمنستان احيا شد.مهاجرت ارمنيان و ركورد اقتصادي و فرهنگي آنان در زمان لشكركشي تاتارها و مغولان تاخت تازهاي تيمورلنگ و طايفه آق قويونلو و قره قويونلو در سده 14 و 15 ميلادي براي ارمنستان اسفناك بود. در سده ۱۶ ميلادي ارمنستان تحت سيطره امپراطوري عثماني و صفويان ايران قرار گرفت.روسيه تزاري در سال 1828 ميلادي ارمنستان شرقي را به تصرف خود در اورد.به همين دليل ارمنيان در زير 3 حكومت روسيه، عثماني و ايران قرار گرفتند.
در اثز مبارزات ارمنيان آنان موفق شدند پس از نبرد سارداراباد و نبرد قره كليسا در سال 1918 ميلادي پس از 5 سده حكومت خود را احيا نميند.به مدت دوسال اولين جمهوري ارمنستان در بخش كوچكي از ارمنستان باستان تاسيس شد.براساس معاهده سور تركيه مكلف شد 6 ولايت لرمني را به جمهوري ارمنستان پس دهد.اما با به قدرت رسيدن كمال آتاتورك اين امر جامه عمل نپوشيد. از سويي ديگر قسمتي از آرتساخ و تمامي خاك نخحوان و آخالكالاكي در تصرف جمهوري آذربايجان و گرجستان شوروي باقي ماند.از سال 1920 حكومت سوسياليستي ارمنستان شوروي جانشين آن گرديد.پس از فروپاشي اتحاد جماهير شوروي، جمهوري ارمنستان در تاريخ 21 سپتامبر 1991 اعلام گرديد.
آب و هوا ارمنستان
هواي ارمنستان معتدل است در تابستان ها از مناطق جنوبي توده هواي گرمي از منطقه گرمسيري مي وزد.فصل زمستان هوا ارمنستان بسيار سرد است و فشار جو زياد مي شود.آسمان ارمنستان اغلب آفتابي است و ميزان بارندگي در ارتفاعات در 2000 و 2100 متري افزايش دارد.در دشت آرارات ارمنستان متوسط دما هوا در تابستان مثبت 25تا 27 درجه سانتيگراد و حداكثر 42 درجه سانتيگراد است. متوسط روز هاي آفتابي در سال را 2700 ساعت نوشته اند.با توجه به قرار گرفتن كشورارمنستاندر شمال منطقهٔ معتدل و با توجه به ويژگيهاي خاص اقليمي ارمنستان و پايين بودن ميزان بارندگي دراين كشور، ارمنستان داراي آب و هواي خشك و قارهاي است.در مناطق كوهستاني متوسط درجه حرارت به منهاي ۱۲ درجه سانتيگراد نيز كاهش مييابد.